- Activitat 5 -



VISITA A UN CENTRE EDUCATIU ESCOLAR

En grups de 15-20 alumnes el passat dijous 19 de novembre vàrem visitar diversos centres educatius escolars. Vaig anar al CEIP Dovella, al barri de Sant Martí en companyia de la professora Queca Criach.
D'aquesta activitat s'hauran d'elaborar informes, exposar-los al seminari i fer una posada en comú.

Adreces d'interes
  • CEIP Dovella - http://xtec.cat/ceipdovella/index.html

- Activitat 4 -



VISITA A UN CENTRE SOCIOEDUCATIU

Un grup gran d'educació primària vàrem anar a visitar la Fundació Ateneu Sant Roc. Abans vàrem quedar-nos a l'Institut Eugeni d'Ors i ens explicaren els orígens del barri de Sant Roc i la seva actualitat.
Aquesta visita que ens ha ensenyat una altra realitat haurem d'exposar-la i explicar-la amb la seva reflexió i anàlisis de la mateixa des de l'assignatura Societat Familia i Escola.


Adreces d'interès:
  • Situació de la Fundació Ateneu Sant Roc - http://www.fundacioateneusantroc.org/
  • Institut Eugeni d'Ors - http://ieseugenidors.org/

*Imatge - organigrama de la Fundació Ateneu Sant Roc

- Activitat 3 -


JORNADA DE PRÀCTIQUES

Aquest dimarts 17 de novembre, amb companyia de la Clara Boix, vaig anar al CEIP Fort Pienc on la Laura Perez Rodriguez de 3r de carrera fa les seves pràctiques. Vam pasar tot l'horari escolar amb ella i d'aquesta experiència haurem de fer-ne una breu presentació de l'escola i reflexió al seminari.

Adreces d'interès

CEIP Fort Pienc - http://escolafortpienc.blogspot.com/

- Activitat 1 -


Conferència: FER DE MESTRE

per Eulàlia Bosch, professora de filosofia i autora del llibre Educació i vida quotidiana, entre altres.


Idees principals:
  • Enllaç fort entre l'escola i ciutat.
  • Els mestres tenen el deure d'ajudar a arrelar als seus alumnes.
  • Les arts són amigues del mestre, un ofici en constant formació.

- Activitat 6 -


VISITA A L'ESPAI EDUCATIU D'UNA ENTITAT O EXPOSICIÓ D'INTERÈS PÚBLIC

- El Museu Nacional d'Art de Catalunya -

El MNAC compta amb programes educatius, pensats segons el tipus de públics, gràcies al seu Departament d'Educació. Aquest ofereix activitats i un ventall ampli de recursos i serveis per a l'aprenentatge tant escolar com públic. Els programes estan pensats segons les característiques internes de cadascun dels públics. Així utilitzar el museu com a recurs educatiu.
A banda del préstec de material didàctic del Recursos educatius, el Departament d’Educació ofereix atenció personalitzada als ensenyants i educadors en general.
Conjuntament amb TVC, el museu va inciar un programa educatiu amb Una mà de contes inspirant-se en les obres del MNAC que donen lloc a unes 20 històries infantils, com per exemple El ball de màscares

Adreces d'interès:

- COED (13-11-09) -

DESCRIPCIÓ

Van iniciar la sessió amb un comentari de la Lluïsa pel nostre comportament i a continuació van començar les recitacions.
Quan van finalitzar les 12 persones per recitar, es dona lloc el “Debat”.
En teoria tocaven dos grups però per falta de temps només ho va fer el primer grup. Aquest debat tractava el tema de l'escola privada. L'equip a favor remarca l'elevat fracas escolar a l'escola pública a diferència de la privada ben pagada. L'equip en contra dona molta importància a la multiculturalitat que es poden trobar en una escola pública, molt dient pels joves i nens per saber veure que hi ha moltes cultures més a part de la nostra.
Seguidament la Lluïsa Cirera ens va donar uns fulls de valoració: pel debat d'un grup sencer i per les exposicions orals de territori amb el seu corresponent calendari.





REFLEXIÓ

El primer debat ens va ser d'utilitat a tothom per saber més o menys com ho faríem.
A més la Lluïsa va donar indicacions: com no lleguir o que tinguem en compte el temps del debat.




APROFUNDIMENT

Agafant el tema d'aquest debat, en la meva opinió i com mai no he anat a una escola pública, prefereixo una escola concertada entre totes dues opcions.

- COED (06-11-09) -

DESCRIPCIÓ

La Lluïsa començà la classe retornant-nos el treball de com parlar bé en públic, mentrestant ens tornà a recordar les exposicions orals de qui ets tu? i finalment vam començar l'activitat de recitació, la van realitzar 15 companys de classe. Mentre un recitava, tres persones l'avaluaven alhora que una altra persona el grabava per, després, autoavaluar-se.



REFLEXIÓ

Va ser una classe on predominaven els nervis, fins i tot jo estava nerviosa veient a gent recitar i això que no em tocava aquell dia.



APROFUNDIMENT

Em va agradar moltísim la història que va recitar la Irene Recio:

Un día, el burro de una campesina se cayó al pozo.

El animal lloró fuertemente por horas, mientras la campesina decidía que hacer.

Finalmente la campesina decidió que el animal ya estaba viejo, el pozo seco... que además era un peligro y necesitaba ser tapado, por lo tanto no merecía la pena sacar al burro del pozo.

Invitó a todos sus vecinos para que vinieran a ayudarla, todos cooperaron y empezaron a tirar tierra al pozo.

El burro se dio cuenta de lo que estaba pasando y lloró amargamente, luego para sorpresa de todos se aquietó, dejó de llorar. Después de unas cuantas paladas de tierra, la campesina miró al fondo del pozo y se sorprendió de lo que vio... a cada palada de tierra, el burro se sacudía y daba un paso hacia arriba.

Mientras los vecinos seguían echando tierra encima del animal, el la sacudía del lomo y daba un paso hacia arriba. Muy pronto todo el mundo vio sorprendido como el burro llegó a la cima del pozo, pasó por encima del borde del mismo y salió trotando...

Moraleja: La vida nos está tirando tierra continuamente, cada uno de nuestros problemas es como una palada de tierra, la podemos sacudir y dar un paso hacia arriba o agachar la cabeza y hundirnos en el pozo....

- QUI ETS TU? -


Quan veus a aquesta noia penses "té caràcter i estil!" i és veritat!... ella es diu Sara, té 18 anys i el seu dilema en la vida és carpe diem.
És sociable, riallera, potser una mica tafanera, empírica i dóna molta importància a l'amistat. Moltes vegades la veuras amb els auriculars i és que no pot viure sense música, l'R&B, el rap i el hip hop formen part d'ella.
Li encanta combinar el rosa-fucsia amb el negre i és adicta al futbolín però no pot veure les cuques ni posar vinagre a cap menjar, no li agrada gens!
Té manies molt estranyes com posar rectes els quadres que estiguin una mica torts o cremar els fils que s'han descosit de la roba.
Un dels seus somnis és anar a l'Antàrtida i veure l'aurora boreal.
En fi, aquesta noia és un mar de sorpreses!

- COED (30-10-09) -

DESCRIPCIÓ

Aquest divendres va començar la clase una mica diferent, el David Cortès va portar un poema i el va llegir en veu alta. A continuació vam entregar el treball del llibre de català Com parlar bé en públic i la Lluïsa, després d'adornar-se, va comentar que pel pròxim treball volia les dues cares impreses, ja que hi havia gent que no ho va imprimir com demanava. Tot seguit va fer un recordatori als del grup A per les exposicions de dilluns de Qui ets tu? per que portessin fotos i blue-tack per enganxar-les. Va comentar que algú en la classe anterior li habia preguntat la diferència entre conte i rondalla però va preferir no contestar, perquè no ho tenia del tot clar, buscar-ho i poder respondre correctament: són sinònims, ambdós son narracions que serveixen per entretenir i a la vegada ensenyar, però el conte sol ser més curt i la rontalla s'ha transmès per tradició oral. Seguidament va dir els dies i els noms per les recitacions a partir del número 49 de la llista. Després vam apuntar els grups pels debats i explicar una mica més el treball del Territori. Vam llegir un article titulat Coses meses d'Albert Om, la Lluïsa ens donà el capítol 3 del llibre Lingüística. Una introducción al estudio del lenguaje con textos comentados y ejercicios de Jesús Tusón per subratllar les idees principals i per últims vam recollir unes fotocopies de La lectura i la vida de Emili Teixidor.



REFLEXIÓ

Va ser un bon aport l'article, tot vam riure i estava fora de lo normal a classe, una mica per trencar la rutina. Em va semblar adequat el comentari de la Lluïsa per les impressions a dues cares, però avui dia hi ha universitats que fan entregar els treballs per internet aprofitant la tecnologia i tenint en compte els milers d'arbres que es tallen per fer paper.

- COED (23-10-09) -

DESCRIPCIÓ

La Lluïsa va començar la classe amb una recitació d'un poema sobre els paletes.
Seguidament ens avisà que havia revisat tots el blogs i que no estava contenta amb la majoria, que només alguns ho estaven fent correctament. Advertí de nou que el blog era una manera de mostrar els continguts apressos i reflexions i que per tant faría pes com una nota més per la mitjana del mòdul, que era important.
A continuació va encendre l'ordinador per mostrar-nos un vídeo sobre la lliga de debats universitaris, per fer-nos la idea de com seríen o hauríen de ser els nostres futurs debats que serien jutjats per ella i el Xavier.



REFLEXIÓ

Va ser apropiat ensenyar-nos aquest video, ja que és el millor exemple que ens pot donar per ajudar-nos a entendre més aquesta activitat que per mi sembla bastant complicada d'organitzar i el considerar que el temps és limitat potser dóna més nervis.

- COED (16-10-09) -

DESCRIPCIÓ

Aquest divendres només començar la classe la Lluïsa va tornar els apunts que el dia anterior habia recollit per veure com preniem nota durant la classe.
Com a mala noticia ens va advertir que la majoria haviem suspès la prova lingüística de català i que ens hauriem de posar les piles.
A continuació va recitar un poema titulat "La tardor", molt apropiat per aquesta època.
Tot seguit inicià la recitació de conceptes sobre l'expressió oral per transformar-los en els nostres apunts.
L'última cosa que vàrem realitzar en classe va ser respondre i comentar una sèrie de preguntes sobre rondalles i llegendes.



REFLEXIÓ

L'expressió oral és important en general, però molt més per una persona que ensenya ja que esta transmetent els seus propis coneixements lingüístics. Es una llàstima que poc a poc s'enten perdent les rondalles, m'enrecordo a diverses classe de català llegir alguna rondalla i hi ha de ben maques.

- COED (02-10-09) -

DESCRIPCIÓ

Vàrem realitzar la prova de competència lingüística per saber el nostre nivell actual de llengua catalana. Aquesta prova estava formada per un dòssier amb50 preguntes, un dictat i una redacció (en el nostre cas d'un record d'infància).


REFLEXIÓ

A primera vista vaig pensar que mai acabaria la prova, però de mica en mica vaig veure que es feia bastant depresa. No m'esperava alguns exercicis com el de frases fetes per exemple, va ser tota una sorpresa, però dolenta per la meva banda perquè no domino aquest tema.

- COED (18-09-09) -

DESCRIPCIÓ

El primer dia de classe de Comunicació oral, escrita i digital la professora Mª Lluïsa Cirera ens va repartir a cadascú el pla docent del mòdul que englobaria Gestió de la informació i TIC i Comunicació oral, escrita i digital anomenat Processos i contextos educatius II.

Va llegir els objectius, continguts, etc... de la seva assignatura i seguidament passà a explicar el calendari de feines per aquest semestre. Concretament feines com: a finals d'octubre entregar unes fitxes sobre el llibre Com parlar bé en públic, recitació de poemes cap al novembre, debats en grup i per acabar exposicions sobre El territori que serian avaluades pels professors del mòdul, tant la Lluïsa com el professor de GITIC Xavier Àvila. A continuació explicà que creariem un blog a GITIC i l'hauriem de renovar sovint ja que formaria part de la nota del mòdul en general.

Desprès de donar-nos tota aquesta informació, vam descriure'ns nosaltres mateixos i el títol va ser Qui sóc jo?, alguns la llegiren i més endavant la vam entregar. Per últim ens va informar sobre la descripció que hauriem de fer a un company o companya amb el títol Qui ets tu?.


REFLEXIÓ

Després de tota la recitació d'informació s'em va fer amena la descripció, ja que m'estava agobiant una mica amb tant treball. La Lluïsa ens va fer veure que les descripcions eren molt variades i allò era riquesa linguïstica, cosa positiva. És clarísim que el català és molt important per la nostra futura feina com a professors i el domini d'aquesta és essencial, haurem de treballar.

-ANÀLISI D'UN ANUNCI-





DESCRIPCIÓ

Només començar l'anunci mostra un primer plà curt del protagonista ben vestit qui poc a poc mira directament a la càmara, llavors surt la seva mà i “xasca” els dits donant una mena d'entrada a l'acció. Surten els daus, símbol de joc que comença ja que acaban de ser llençats a taula. El noi torna a la pantalla i amb un simple gest té el cotxe preparat. A continuació mostra la seva capacitat de seducció quan veiem el seu cos agafat per uns brazos amb guants negres (per fer contrast amb el blanc de la camisa), anells i una polsera d'una noia donant per suposat que no es tracta d'una noia o una dona qualsevol, sino de bona categoria. De sobte cau una bossa desbordada de diners, la bossa és d'home per tant se suposa que es d'ell, a més just desprès surt rient amb molta confiança. De nou mostra part del seu cos per donar una imatge seductora abans de veure caura el gel que es fondrà a la beguda. Seguidament apareix en un casino on juga amb molta seguretat. Fins aquí l'anunci habia estat en blanc i negre, però ara cambien al color dorat, a través dels focs artificials, i mostren finalment el vertader producte: la colonia 1 million que te forma de lingot d'or. La premsa comença a fer fotos al noi, que per ell sembla ser ben normal, per aquest raó mira fixament a les càmeras amb un lleuger somriure. Després d'un seguit d'imatges torna a apareixer el cotxe però accelerant, donant així un toc de potència i força. Per últim lloc, apareix la noia rossa que dóna la sensació d'estar sotmessa a les ordres del noi, qui finalment sembla tallar fins i tot l'anunci amb un altre dels seus gestos.


APROFUNDIMENT

Per comença s'ha de tindre en compte que la colonia és d'home (més aviat està dirigit cap a homes joves) per tant és normal que sigui un noi ben plantat qui ho protagonitzi. Progressivament van sortint símbols com els daus, el cotxe, els bitllets, les fitxes del casino, etc... donant a entendre que aquest viu en un món de classe alta malgrat la seva juventut. El color és important, l'escala de grisos, el blanc i el negre estan presents durant tot l'anunci menys en els dos moments que surt el producte on, llavors, el daurat es converteix en el vertader color protagonista. La música escollida atorga una imatge de misteri i d'acció, a més va més o menys compasada amb els gestos del noi. Al llarg de l'anunci la càmara juga entre el plà mitjà, el primer plà llarg, el primer plà i fins i tot amb el primer plà curt. Quan surt la noia, per donar sensació, es produeix un plà detall dels seus llavis, el mateix succeeix amb els daus o el gel que cau al got. En definitva el que vol transmetre l'anunci primer de tot es que no tothom pot aconseguir aquesta colònia (per això és d'or) i per altra banda ens diu, d'alguna forma, que sense aquesta colònia no podràs completar-te per ser un home confiat, un home amb la capacitat d'aconseguir tot el que et proposes sense esforç.

Aquest anunci és font de confiança d'un mateix, juga amb el paper de l'home al complet.

ALTRES

Model: Matt Gordon
Cançó: The Chemical Brothers - Do It Again
Web oficial de Paco Rabanne